22 Ağustos 2014 Cuma

özlediim yahuu...

merhaba arkadaşlar gülüş ben yine yeniden en baştan
buradayım ve olmaya devam edeceğim (disiplin edinmem şart biliyorum)
ama maşaallah size süpersiniz ayrı ayrı hepinizi okuyorum ve mutlu oluyorum
şulem sana ayrıca bravooo azmin uğraşın ve neşen mükemmell:)
yavaş yavaş ısınma turundayım sağlıklı yaşam için bismillah demeye geldimm:)

21 Ağustos 2014 Perşembe

Antioksidan nelerde bulunur?


Kırmızı-Siyah Renkli Meyvelerin Müthiş Gücü



Özellikle ise giderken yanima aldigim ve kahvaltida en sevdigim bu sirin meyveler ile ilgili yararli oldugunu düsündügüm bunyaziyi sizlerle paylasmak istedim..


İngilizce ”berry” olarak adlandırılan meyveler son yıllarda kuvvetli antioksidan etkileri nedeniyle çok popüler. Bazıları birbirinden farklı bitki ailelerinden olmalarına karşılık olarak özellikleri kırmızı ve mavi-siyah meyveleri bulunması. Birbirinden farklarını daha iyi anlayabilmek için Türkçe ve Latince bilimsel isimlerini de veriyorum:
  • Cranberry (karabiberi, amerikanüzümü; Vaccinium macrocarpon),
  • bilberry(yabanmersini,
  • Vaccinium myrtyllus),
  • blueberry(likapa;
  • Vaccinium corybosum  ve diğer Vaccinium türleri),
  • elderberry(mürver; Sambucus nigra),
  • raspberry(ahududu; Rubus ideus),
  • blackberry(böğürtlen; Rubus sancyus),
  • barberry(karamuk;Berberis türleri)
Benzer renk özelliğine sahip diğer bazı meyveler de aynı şekilde antioksidan özelliği bakımından ön plana çıkıyor: Nar, vişne, kırmızı üzüm…
Yürütülen bilimsel saha çalışmaları sonucunda, beslenme rejimleri antioksidan meyve ve sebzeler bakımından zengin olan toplumlarda kalp ve damar hastalıkları ve kanserlerin daha az görülmesi, bu tip kırmızı-siyah meyvelere olan ilgili artırdı. Artık hemen herkes antioksidanların sağlığımız için öneminin farkında. Yaşamımızı tehdit eden birçok hastalığın oluşumunda oksidasyonun önemli rolü bulunduğunun bilimsel olarak da ortaya koyulmasından sonra, kanserlerin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi, sağlıklı bir yaşam için , yaşlanmanın geçiktirilmesi için antioksidan ağırlıklı beslenme ve antioksidan etkili gıda desteklerinin kullanılması giderek yaygınlaşıyor.


Antioksidanların devamlı kullanılmasını önemli mi?

Bu meyvelerin antioksidan gücünden yararlanmak için süreklilik önemli. Yapılan çalışmalarda, normal ve dengeli bir beslenme programı uygulayan batılı yetişkin bir kişinin diyetinin, günde birkaç yüz miligram ile bir gram arasında antioksidan etkili polifenol içeriğine sahip olduğu tespit edilmiş. Diğer bir deyişle, vücudun yararlanabilmesi için yeterli miktarı besinler ile alabilmeniz mümkün. Ancak bu maddelerin çoğunluğunun vücutta birikmediği ve 4 saat  içinde idrar yoluyla vücuttan atıldığı belirlenmiş. O halde sürdürülebilir bir yarar için beslenme programının dikkatli bir şekilde ayarlanması gerekiyor.

Her antioksidanın etkisi aynı mı?

Uzun süreli ve aşırı egzersiz, bağışıklık sistemi ve yangı ile ilgili olaylarda rol oynayan çeşitli sitokinlerin kandaki değişimini artırmaktadır. Buna bağlı olarak da vücutta aksidatif hasar artmakta, hücrelerde ve damarlarda zararlara yol açabilmektedir. İşte bu gibi olumsuz etkilerin önüne geçebilmek için vücudunuzun kendi antioksidan savunma sisteminin yanı sıra, meyve ve sebzelerden ya da gıda destekleri ile aldığımız antioksidanlar önem kazanmaktadır. Nitekim antioksidan etkili ürün pazarı milyonlarca dolarlık bir kapasiteye erişmiştir. Antioksidanların tümü aynı şekilde etmiyor. Bu nedenle, mümkün oldukça farklı antioksidan kaynaklarından yararlanılması en akıcı yaklaşım. Bu konuda küçük bir çalışmanın sonuçları size bir fikir verebilir sanıyorum.
Sigara kullanmayan 18-43 yaşları arasında gönüllüler üzerinde yürütülen bilimsel kriterlere uygun(çift körlü ve plasebo kontrollü) bir çalışmada, gönüllülere likapa (blueberry)veya C vitamini içeriği verilmiş ve koşu bandında beden ısısı yükselene (39,5 C)kadar koşturulmuşlar. Bir büyük kupa bardak (150 ml)likapa meyve suyu ya da likapa aroması katılmış C vitamini içeriği (1.250mg)’nin yedi gün süre ile verilmesinden sonra, egzersizden önce, hemen sonra, 15 ve 30 dakika sonra alınan kan örneklerinin antioksidan kapasitesine bakıldığında, likapa (blueberry)verilen gönüllülerde kan antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğu gözlenmiş. Bu durum, koşu gibi beden ısısının yükselten egzersizlerde likapa (bluberry)’nın daha yararlı olabileceğini gösteriyor. Şüphesiz bu çalışma henüz yeterli değil, daha yüksek sayıda gönüllü ve daha uzun süreli uygulama ile yürütülen çalışmalara ihtiyaç var. Ama bize bir fikir veriyor sanırım.


(www.pembesaglik.com)

15 Ağustos 2014 Cuma

Bahaneler bahaneler...







                                               en baştan hafifleyin...

Yukarida ki resmi eskikilomadönüyorum. blogundan kopyalamis bulunuyorum arkadaslar. Sik sik ziyaret ettigim ve yazilarini zevkle okudugum bir blog. Bahaneler ile ilgilide cok güzel bir yazi yazmis sevgili Elif Ezgi Uzmansel..

diyorki:
"Velhasıl, bahanesiz bir insandan daha çevik olanı göremezsiniz…
Bahanesiz insan baskül ona direndiği zaman baskülden daha inatçı olan insandır… Ona nanik yapar ve der ki; “Doğru olan şeyi yaptığımda küçük de olsa bir şansım var ama şu an vazgeçip yanlış olanı yaparsam o küçük şansımı da kaybederim” Anlayacağınız, baskül durur ama bahanesiz insan durmaz…
Gerçekten, size doğru söylüyorum, bahane gittiği zaman geriye siz kalırsınız. Sadece siz! Kendisine ulaşabilen insanın başarmamak için hiçbir nedeni yoktur."

Sizlere rahatlikla itiraf ediyorum ki, bahanelerim genelde spor icin oluyor..buna nasil cözüm bulacagim henüz bilmiyorum.. Yiyecekler icin ise sabahlari daha cesur davraniyorum bazen, bir tanecikten bir sey olmazlar kafamda beliriveriyor hemen..

Sizlerinde itiraflarini bekliyorum ama;)
Hepinize kucak dolusu Sevgiler gönderiyorum!

Hafif günler;)

         

 Formsante Dergisi aniden açlık krizleri engelleyecek, fazla kalori almadan, ama aynı zamanda gözümüzü ve midemizi mutlu edecek şekilde geçiştirmek için güzel bir liste hazırlamış..bu listeyi sizlerle paylasmak istedim, bana sik sik böyle saglikli atistirmalik listeleri okumak cok iyi geliyor özellikle su yagmurlu soguk agustos günlerinde..






Beyaz peynirli, zeytinyağlı domates dilimleri
Akşam yemeğine daha çok mu var? Birkaç dilim domates, peynir ve zeytinyağı ile hazırlayacağınız bu nefis atıştırmayla hem damağınızı hem de midenizi doyurabilirsiniz.
Muz
Muz doğal olarak “paketlenmiş” bir meyve, bu sayede çantanızda kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Oldukça doyurucu bir atıştırma olan muz, özellikle spor yapanlar için krampları önleyici potasyum zengini bir besin kaynağı.

Yerfıstığı ve yabanmersini kurusu
1 kaşık yerfıstığı ve iki kaşık yabanmersini kurusunu karıştırıp küçük bir plastik torbada taşıyabilirsiniz. Böylece mideniz kazındığında sağlıklı bir atıştırma yanınızda olacaktır.
40 gram kuru kayısı
Çantanızda küçük kese kağıdının içinde 40 gram kuru kayısı bulundurun ve acıktığınızda tüketin. Böylelikle vücudunuz için gerekli olan birçok besin öğesini alırken, kalori bombardımanına uğramayacaksınız.
5 adet küçük bitter çikolata
Bol miktarda kakao içeren bitter çikolata zengin bir antioksidan kaynağı. Yüksek tansiyona da iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanan çikolata aynı zamanda enerji veriyor, kendinizi çok iyi hissetmenizi sağlıyor.
Karides ve dip sos
8 adet pişirilmiş karidesi 4 kaşık yağsız kokteyl sosuna batırarak yiyebilirsiniz.
1 kâse probiyotik yağsız yoğurt
Kalsiyum ve D vitamini ve faydalı bakteriler içeren probiyotik yoğurtlar sindirim sisteminiz için olduğu kadar kemikleriniz için de faydalı bir atıştırma.
Havuç ve humus
Orta büyüklükteki bir havucu 2 tatlı kaşığı humusa batırarak yiyebilirsiniz. Kıtır kıtır yiyeceğiniz havuç sizi biraz oyalayacaktır. Ayrıca hem havuç hem de humus besin kaynağı olarak oldukça zenginler.
Ahududu, yoğurt bal ve müsli
2 çorba kaşığı yoğurtla 1 tatlı kaşığı balı karıştırın. ahududuları ve müsliyi yoğurdunuza ekleyin ve afiyetle yiyin. Ahududu hem çok lezzetli bir meyve, hem de güçlü bir antioksidan. Bu doyurucu atıştırma sizi öğlen ya da akşam yemeğine kadar tok tutacaktır.
10 adet badem içi
Kuru yemişlerin faydaları saymakla bitmiyor. Badem de bunlardan biri. Ama kilo almak istemiyorsanız fazla abartmayın, bu lezzetli kuru yemişten 10 tane yemeniz hem elinizi hem de midenizi oyalayacaktır.
Peynir ve çok tahıllı ekmek
1 adet yağsız üçgen peynirin yanında bir dilim “çok tahıllı” ekmek, bir sonraki öğüne kadar doyurucu bir atıştırma alternatifi olabilir. Çok tahıllı ekmek vücudunuz için çok faydalı olan B1, B2, B6, B12, niasin, folik asit, demir, kalsiyum, çinko içerir.
Hindi füme ve 1 dilim tam buğday ekmeği
Protein yönünden zengin bir başka atıştırma: 60 gr hindi füme ve 1 dilim tam buğday ekmeği…
Çilek ve yağsız yoğurt
1.5 kâse dolusu mis kokulu çilekle birlikte 2 tatlı kaşığı yağsız yoğurdu yiyebilirsiniz. Bu hafif ara öğün mükemmel bir C vitamini kaynağı aynı zamanda.
Yumurta ve tam buğday ekmeği
Yanmaz tavada pişirdiğiniz 2 yumurta akını bir dilim tam buğday ekmeğiyle birlikte yiyerek açlığınızı bastırabilirsiniz.
Fırında kaşarlı mantar
6-7 adet orta büyüklükteki mantarı yıkayın, saplarını çıkarın ve küçük, topraktan bir kaba dizin. İçlerine az miktarda rendelenmiş kaşar peyniri koyun. Bir tatlı kaşığı zeytinyağını üzerinde gezdirin ve fırına sürün. Doyurucu olduğu kadar lezzetli olan bu pratik atıştırmayı hazırlamak fazla vaktinizi almayacak.
Bir dilim karpuz ve yağsız beyaz peynir
İşte çekinmeden yiyebileceğiniz bir atıştırma daha; 1 dilim karpuz ve bir parça yağsız beyaz peynir. Yüzde 95′i su olan karpuz idrar söktürücü, böbrekleri temizleyici özelliğiyle biliniyor. İçerdiği B ve C vitaminleri de cabası…
1 kâse dolusu kiraz
Haziran ayı tam da kirazın en bol ve lezzetli olduğu mevsim. Kanı sulandırıp temizleyen bu lezzetli meyve aynı zamanda ağrı kesici özelliğe de sahip.
Patlamış mısır
3 avuç dolusu yağsız patlamış mısır acıktığınızda imdadınıza yetişecek en masum atıştırmalardan…
Ton balığı
Balık besleyici olduğu kadar hafif de bir besin. İşte size ton balığıyla 100 kalorilik 3 öneri:
1- 50 gram ton balığına bolca limon sıkıp kaşıklayın.
2- 30 gram ton balığını bir dilim tam buğday ekmeğinin üzerine sürüp yiyin.
3- 40 gram ton balığı, 1 adet salatalık, birkaç marul tanesi ve 1 küçük domatesten oluşan bir salata hazırlayın. Salatanızı limonla tatlandırın.
(Not: Piyasada satılan en küçük boy ton balığı konservesi 80 gram.)
Kraker
18 adet yağsız, şekersiz krakerle açlığınızı bastırabilirsiniz.

10 Ağustos 2014 Pazar

Fit bir hafta basliyor!

Merhaba Arkadaslar!

Bu hafta her gün en az yarim saat yürüyüse ne dersiniz?

Ben yarindan itibaren haftayi Spor haftasi ilan ettim:)
Farkli sporlarda deneyebiliriz tabiki, ben en cok yürüyüs ve plank seviyorum ya sizler ne tür hareketlerden hoslaniyorsunuz?


8 Ağustos 2014 Cuma

7 Ağustos 2014 Perşembe

kendine gelme zamani ...

Merhabalar.ben de cok uzun zamandir sessiz ve uzak kaldim buralardan ve maalesef kor topal ilerlemek yerine kilolarim kilo kattim..,hatayimda hic olmadigim kilolara ciktim 100e merdiven dayadim.,

kilom  96,6 bugun  karatay kahvaltisi hazirladim kendimeaksam da hafif atlatmaya calisacagim bakalim ...

6 Ağustos 2014 Çarşamba

Hadi O Zaman...

Merhaba Sevgili Arkadaslar..







Nasilsiniz? Kimlere ulasilabiliyor, kimler sessiz takipte?
Nasil gidiyor arkadaslar görüsmeyeli?
Saglikli Beslenme yolculugumuz biliyorum ki görüsmesekte cok güzel paylasimlarimiz olmustu ve eminim bir cogumuz yinede düse kalka bile olsa devam ediyordur diye düsünüyorum..Zaten hep diyorduk önemli olan saglikli ilerlememiz diye...
Cok özledim hepinizi!
Sevgili Sulecim, ben nerelerdeydim aslinda hep burdaydim ama motivasyonum coook azalmisti artik o yüzden di sessizligim...Su an buradayim yine, cünki hayallerim var gerceklesmesini istedigim ve bunlardan birisi de hayal ettigim kiloda olmak saglikli bir sekilde...
Cok tesekkür ederim, iyiki Varsin ve iyiki blogunda hep paylasimlarda bulundugun icin..Bana hep örnek oldun canim benim..
Sevgilerle
Nil