21 Ağustos 2014 Perşembe

Antioksidan nelerde bulunur?


Kırmızı-Siyah Renkli Meyvelerin Müthiş Gücü



Özellikle ise giderken yanima aldigim ve kahvaltida en sevdigim bu sirin meyveler ile ilgili yararli oldugunu düsündügüm bunyaziyi sizlerle paylasmak istedim..


İngilizce ”berry” olarak adlandırılan meyveler son yıllarda kuvvetli antioksidan etkileri nedeniyle çok popüler. Bazıları birbirinden farklı bitki ailelerinden olmalarına karşılık olarak özellikleri kırmızı ve mavi-siyah meyveleri bulunması. Birbirinden farklarını daha iyi anlayabilmek için Türkçe ve Latince bilimsel isimlerini de veriyorum:
  • Cranberry (karabiberi, amerikanüzümü; Vaccinium macrocarpon),
  • bilberry(yabanmersini,
  • Vaccinium myrtyllus),
  • blueberry(likapa;
  • Vaccinium corybosum  ve diğer Vaccinium türleri),
  • elderberry(mürver; Sambucus nigra),
  • raspberry(ahududu; Rubus ideus),
  • blackberry(böğürtlen; Rubus sancyus),
  • barberry(karamuk;Berberis türleri)
Benzer renk özelliğine sahip diğer bazı meyveler de aynı şekilde antioksidan özelliği bakımından ön plana çıkıyor: Nar, vişne, kırmızı üzüm…
Yürütülen bilimsel saha çalışmaları sonucunda, beslenme rejimleri antioksidan meyve ve sebzeler bakımından zengin olan toplumlarda kalp ve damar hastalıkları ve kanserlerin daha az görülmesi, bu tip kırmızı-siyah meyvelere olan ilgili artırdı. Artık hemen herkes antioksidanların sağlığımız için öneminin farkında. Yaşamımızı tehdit eden birçok hastalığın oluşumunda oksidasyonun önemli rolü bulunduğunun bilimsel olarak da ortaya koyulmasından sonra, kanserlerin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi, sağlıklı bir yaşam için , yaşlanmanın geçiktirilmesi için antioksidan ağırlıklı beslenme ve antioksidan etkili gıda desteklerinin kullanılması giderek yaygınlaşıyor.


Antioksidanların devamlı kullanılmasını önemli mi?

Bu meyvelerin antioksidan gücünden yararlanmak için süreklilik önemli. Yapılan çalışmalarda, normal ve dengeli bir beslenme programı uygulayan batılı yetişkin bir kişinin diyetinin, günde birkaç yüz miligram ile bir gram arasında antioksidan etkili polifenol içeriğine sahip olduğu tespit edilmiş. Diğer bir deyişle, vücudun yararlanabilmesi için yeterli miktarı besinler ile alabilmeniz mümkün. Ancak bu maddelerin çoğunluğunun vücutta birikmediği ve 4 saat  içinde idrar yoluyla vücuttan atıldığı belirlenmiş. O halde sürdürülebilir bir yarar için beslenme programının dikkatli bir şekilde ayarlanması gerekiyor.

Her antioksidanın etkisi aynı mı?

Uzun süreli ve aşırı egzersiz, bağışıklık sistemi ve yangı ile ilgili olaylarda rol oynayan çeşitli sitokinlerin kandaki değişimini artırmaktadır. Buna bağlı olarak da vücutta aksidatif hasar artmakta, hücrelerde ve damarlarda zararlara yol açabilmektedir. İşte bu gibi olumsuz etkilerin önüne geçebilmek için vücudunuzun kendi antioksidan savunma sisteminin yanı sıra, meyve ve sebzelerden ya da gıda destekleri ile aldığımız antioksidanlar önem kazanmaktadır. Nitekim antioksidan etkili ürün pazarı milyonlarca dolarlık bir kapasiteye erişmiştir. Antioksidanların tümü aynı şekilde etmiyor. Bu nedenle, mümkün oldukça farklı antioksidan kaynaklarından yararlanılması en akıcı yaklaşım. Bu konuda küçük bir çalışmanın sonuçları size bir fikir verebilir sanıyorum.
Sigara kullanmayan 18-43 yaşları arasında gönüllüler üzerinde yürütülen bilimsel kriterlere uygun(çift körlü ve plasebo kontrollü) bir çalışmada, gönüllülere likapa (blueberry)veya C vitamini içeriği verilmiş ve koşu bandında beden ısısı yükselene (39,5 C)kadar koşturulmuşlar. Bir büyük kupa bardak (150 ml)likapa meyve suyu ya da likapa aroması katılmış C vitamini içeriği (1.250mg)’nin yedi gün süre ile verilmesinden sonra, egzersizden önce, hemen sonra, 15 ve 30 dakika sonra alınan kan örneklerinin antioksidan kapasitesine bakıldığında, likapa (blueberry)verilen gönüllülerde kan antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğu gözlenmiş. Bu durum, koşu gibi beden ısısının yükselten egzersizlerde likapa (bluberry)’nın daha yararlı olabileceğini gösteriyor. Şüphesiz bu çalışma henüz yeterli değil, daha yüksek sayıda gönüllü ve daha uzun süreli uygulama ile yürütülen çalışmalara ihtiyaç var. Ama bize bir fikir veriyor sanırım.


(www.pembesaglik.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerli.
Teşekkür ederiz :)