21 Şubat 2014 Cuma

HAZIR GIDALAR SAĞLIĞIMIZI MI TEHDİT EDİYOR?


Dünyanın her yerinde insanlar, sağlıklı beslenme konusundaki hassasiyet ve bilinçlenme organik yada daha az kimyasal barındıran ürünlere yönelinmesi gerekliliğini ortaya çıkardı.  Ayrıca beslenme uzmanlarınında hem fikir olduğu, hazır gıdaların sağlıklı olmayışıdır.

 

Günlük faaliyetlerin yoğunluğu yada alışkanlıklarımız. Adına nederseniz deyin sonuç olarak hazırı tüketen bir toplum haline geldik. Hazır gıda tüketimi,  paketlenmiş olarak satılan, içerisinde gıdaların olağandan daha uzun süre taze kalmasını sağlayan katkı maddeleri, gıda boyaları ve kimyasal madde içeren ürünler olarak tanımlanabilir. Daha genel bir tanımla; evde yapılmayan, dışarıda üretilip satın aldığımız birçok gıda bu kapsamda değerlendirilir.
 
 
 
 

 

Hazır Gıdaların Sağlığımıza Zararları

Hazır gıdalar öncelikle kanser riski taşıması dolayısı ile çokça eleştirilmektedir. Gıda üretimi sırasında içerisine eklenen gıda boyaları ve kimyasalların kanserojen özelliklerinin olduğu, bu maddelerin çocuklar üzerinde etkisini daha fazla gösterdiği bilimsel gerçektir. Bu gıdaların tüketmeye devam edilmesi durumunda uzun vadede kanser riski artmaktadır. İçerik bakımından bu gıdaların tüketilmesi sonucu yetişkin bireylerde %30, çocuklarda ise %60 kanser riski olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

 

 

Hazır gıdaların kanser riski dışında zararları yok mu? Tabi ki var. Özellikle yetişkinlerde şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, çocuklarda ise sağlıklı gelişim sürecini yavaşlatmakla birlikte obezite vücuda zararları olarak sayılabilir.

Türkiye’de özellikle son yıllarda çok söz edilen bir kavramda GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizmadır.  Bu organizmalar bizlere nasıl ulaşmakta?  GDO üretiminin asıl amacı hayvan yemi üretiminde kullanmaktır. Fakat bu yemlerle beslenen hayvanlardan üretilen et, süt, yumurta ve peynir gibi temel besin maddeleri  soframıza geldiğinde GDO ile tanışmış oluyoruz.  

 GDO’ lu  ürünler bunların dışında farklı besinlerde de önümüze çıkmakta. Mısırözü yağı, kanola yağı, mısır şurubu(glikoz), mısır nişastası, soya lesitini gibi maddeler hazır satın aldığımız birçok  paketli ürünlerde mevcuttur.
 
 
 

 

GDO’ lar  niçin üretildi?

         

Bu organizmaları üretmenin asıl amacı tarım ve zirai ilaçlamada kullanmaktır. Yani:

 

-                    Üretimde verimliliği arttırmak, üretim maliyetini düşürmek,

-                    Tarım ürünlerini hastalık ve zararlılara karşı korumak,

-                    Ürünlerin raf ömrünü uzatmak,

-                    Ekonomik yönden getiri sağlamak,

 

 

                    GDO’lu Ürünlerin Zararları Nelerdir?

 

-                    Gıdalarda besin kalitesinin düşmesine yal açabilir,

 

-                    Alerjik vakaların oluşumuna, hatta alerjik vakaların ölümcül seviyelere ulaşmasına neden olabilir,

-                             Vücutta antibiyotiklere karşı direnç oluşturarak, hastalıkların tedavisini zorlaştırır,

-                             İnsan DNA sın da değişimlere yol açabilir,

-                             Hayvan ve bitki topluluklarına zarar vererek, ekolojik dengeyi bozar.

-                         Son olarak GDO lu ürünlerin ne kadar tehdit oluşturduğunu Fransa’da bulunan CAEN Üniversitesinin yaptığı araştırma belgeler nitelikte olup, GDO’lu ürünlerin tüketimi sonucu tümör oluşmaktadır.  

 

 

Hazır gıdalar yerine evde hazırlanmış gıdaları tüketin!!!

 

         Günümüz yaşam standartlarını düşünürsek bu çokta kolay değil. Fakat mümkün olduğunca uzak durmanın yolları da yok değil.

·          Yemeklerimizde kullandığımız, domates salçası ve biber salçası, turşu, tarhana gibi gıdaların evde yapılması besin uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Nedeni ise hazır alınan gıdaların daha dayanıklı ve raf ömürlerinin uzun olması için kullanılan zararlı kimyasallar.

·         En basiti yoğurdu dışarıdan almak yerine neden evde yapmayı denemiyorsunuz? Günlük taze sütten yapılan yoğurt siz ve çocuklar için oldukça sağlıklı olacaktır. Ayrıca, özellikle çocukların kullanımına sunulan meyveli yoğurdu, ev yapımı yoğurdun içine taze meyve ekleyerek  evde de yapabilirsiniz.

·         Konserve gıdalar yerine mevsime uygun taze ve sağlıklı gıdaları tüketmek en doğru olanıdır. Market alışkanlığından kurtularak, semt pazarlarına uğramanızı şiddetle tavsiye ederim.

·         Maydanoz, dereotu ve nane gibi bitkileri bir saksı içerisinde evde yetiştirebilirsiniz.    Yaz-Kış  sağlıklı ve taze bitkileriniz olacak.

·         Hazır bulyon (et suyu, tavuk suyu)yerine, haşladığınız et ve tavuğun suyunu buz kaplarına koyarak dondurmak ve ihtiyacınız olduğunda bunları kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır.

 

         Her ne kadar tüketim toplumu haline gelmiş olsakta, doğru besin tüketimi, geleceğimiz açısından çok önemlidir. (bu yazi ve resimler internetten alintidir.)

 

Bu önemli yaziyi sizlerle paylasmak istedim arkadaslar, son zamanlarda maalesef cevremizde cok fazla hastaliklar artti ve ben cok hassas oldum bu konuda…Her ne kadar zor da olsa paketli, islenmis ürünlerden uzak durmamiz yada secerken en azindan markasina, kalitesine, icerigine mutlaka özenle incelememiz gerektigine inaniyorum..
 
 

 

 

17 yorum:

  1. Cok yararli bir paylasim olmus canim.

    Sagligimizi kendi ellerimizle tehdit ediyoruz.Hizli yasamin ve modern yasamin negatif getirisi hazir yiyecekler.

    Mümkün oldukca uzak duruyorum ve evden uzak tutuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Benmümkün olduğunca herşeyi evde yapmaya çalışıyorum mümkün oldukça kurulan organik pazarlardan alışveriş yapıyorum ...kaleminize sağlık...Şule ben senin bloguna ulaşamadım....sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye acaba.

      Sulem Cafe blogun adi.Blog adreside sulemcafe.blogspot.

      Sil
  3. Nil'im yazına bayıldım canım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hülyacim aklimdan sürekli konular geciyor, ne önemli olabilir diye;) ama dogrusu yazarlik yönüm pek iyi degil, sizlere hayranim bu konuda!!yani bende senin yazilarina hayranim:)

      Sil
  4. Sanirim Almanyada oldugum icin ,cünkü benim ekranda sulemcafe.blogspot.de diye yaziyor.

    Google den " sulemcafe.blogspot.com" diye arayinca cikiyor sayfa.
    Tesekkürler yazdigin icin .
    Arkadaslar sizde lütfen bu adresten arayin sayfayi, bana ulasamiyorsaniz tekrar haberdar edin beni olurmu?
    Sonra bekler dururum,arkadaslar aramiyor diye :) sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulecim bende laptoptan ulasamadim nedense sayfana, googleden adresi yazdim ama hep cafemblog sayfasi cikti..ama ipad veya telefondan ulasiliyor..(yani bende en azindan sadece laptoptan olmadi, acaba arkadaslar neden ulasamiyor?)

      Sil
    2. Arkadaslar tekrar yazayim, Google den " sulemcafe.blogspot .com " yazin sayfam aciliyor.

      Bir deneyi bakalim,olursa kisa bir yorum yeter.bekliyorum.

      Sil
    3. sulecim simdi oldu bende, ben daha önce "sulemcafe.blogspot.de" olarak yazmisim o yüzden olmamis.

      Sil
    4. Icim rahatladi,cok sükür.Hemen yazdigin tesekkürler canim.Yoksa uykum kacacâkti. :)))

      Adresi yazdigim yer tekrar cafembloga yönlendiriyordu ,adres Dierk link veriyor,ben yâpmadim,onuda ögremmem lazim bir keresinde denemistim olmamisti.Neyse bende adresi yeniledim.

      Senden daha cok güzel postlar bekliyoruz canim.Bende Sana öpücükler gönderiyorum 💋💋💋💋💋💋💋Bakalim gelecek Mi?

      Sil
    5. Ulasti Sulecim, hem öpücüklerin hemde positiv enerjin!! Cok tesekkür ederim!!! Hersey icin!
      ben bu sabah nedense bir baktim baya kacirmisim listeyi, insallah toparlayacagim ama spor ve birazdaha azaltarak yediklerimi diger ögünlerde..
      Hafta sonu cok riskli bir dönem Sulecim, en dikkatli olmam gereken zaman benim icin dogrusu..ama sizler olunca motivasyonum asla düsmüyor.
      güzel bir hafta sonu diliyorum!
      sevgilerle

      Sil
  5. Bizim icin yararli ne gibi paylasimlar olabilir diye düsünürken, kendiminde sürekli dikkat ettigim bu konuyu paylasmak istedim arkadaslar ve dogrusu baslik aklima geldi evet ama devami icin internetten sadece kopyaladim ve buraya ekledim...
    Recel satin almiyorum uzun zamandir, kendim evde yapiyorum ve yogurt birde evde yaptiklarim sirasinda..Yogurt makineleri oldugunu duydum ama almak icin bir türlü firsatim olmadi. Tecrübeniz varmi acaba bu makine ile? (birde tefalin muhtesem bir corba aleti varmis;)) henüz her ikisinide almadim, bu tür aletler alirken cok fazla düsünüyorum nedense..sonra aliyorum ve maalesef kenarda bekliyor..Keske salcamiz icinde bir alternativ olsa, ben cok isterdim dogal olmasini fakat burada el yapimi bulmak cok zor maalesef..

    YanıtlaSil
  6. Nil ellerine sağlık! Gerçekten ben de bu konuda çok hassasım. Tamamen uzak durmak mümkün olmasa da, elden geldiğince almamak ve kullanmamak gerek.
    Aslında sana bir önerim olacak; bu konunun devamı olarak, örneğin salça yapımı, yoğurt mayalama, tarhana yapımı vb. evde yapılabilecek gıdaların tariflerini yayınlabilirsen güzel bir başvuru kaynağı olabilir:)) Benimki sadece bir öneri;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılmaz Özdil'in bu konu ile ilgili güzel bir yazısı vardı.Hürriyet arşivinden ulaşamadım ama "mevsimlerdenroma" blogunda da bu yazıya yer verilmiş. Merak edip okumak isteyen olursa diye linki buraya kopyalıyorum: http://mevsimlerdenroma.blogspot.com.tr/2009/11/genetigimiz-degisiyor.html

      Sil
    2. sevgicim ben cok tesekkür ederim, tabiki seve seve önce biraz arastirayim neden olmasin..evet bende hatirladim ama yinede tekrar okurum paylasimin cok iyi oldu!

      Sil
  7. ne yazıkki tamamen kesmek mümkün olmuyor ama bu konuda bilinçlenmek çok önemli :) teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için değerli.
Teşekkür ederiz :)