24 Şubat 2014 Pazartesi

YARARLI BILGILER...


ELMANIN KABUĞU KANSER DÜŞMANI ÇIKTI


Elma kabuğundaki ‘triterpenoids’ adlı maddenin, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini veya öldürdüğünü tespit edildi.Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “ABD Cornell Üniversitesi araştırmacıları, elma kabuğundaki ‘triterpenoids’ adlı maddenin, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini veya öldürdüğünü tespit etti” dedi. Gökbel, ülkemizin her yerinde bol miktarda yetişen elmanın düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Gökbel, “Türkiye’de her yıl 150 bin kişi kansere yakalanıyor. Korunmak için, sebze ve meyvenin bol miktarda tüketilmesi konusunda toplum teşvik edilmeli, bilinçlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
 

 
 
GENÇ KALMAK İÇİN
A vitamininden zengin besinler sağlıklı ve pürüzsüz bir cildin destekleyicisidir. Yeni deri hücrelerinin yapımına yardımcı olarak kırışıklıklarla savaşır. Ciltte nemlendirici etki göstererek elastikiyetini arttırır. Bağışıklık sistemini ve göz sağlığını destekler.

A vitamininden zengin besinler; yumurta, havuç, kayısı, kavun, ıspanak, brokoli, patates, roka, maydanoz, dereotu, tere, kırmızı et, süt ve yoğurttur.

Antioksidan grubunda yer alan C ve E vitaminleri, serbest radikallerin ve güneş ışınlarının vücudumuzda ve cildimizde yarattığı tahribattan korur. Hücresel yaşlanmayı yavaşlatır aynı zamanda kollejen doku ve elastin (bağ dokusunun temel öğesi) içinde önemlidir, deriyi güçlendirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Enfeksiyonlara karşı korur ve kanser yapıcı etkileri azaltır.


C vitamininden zengin besinler; çilek, kuşburnu, kivi, turunçgiller, kırmızı ve yeşilbiberler, kavun, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli, domates, patatestir.

E vitamininden zengin besinler; fındık, badem gibi yağlı tohumlar, avokado, zeytin, zeytinyağı, ay çekirdeği, ıspanak, kuşkonmazdır.

B vitaminlerinden sağlıklı bir cilt gelişimine yardımcı olabilen Riboflavin, daha sağlıklı görünen bir cilt ve yaralarının iyileşmesini sağlayabilen, sinir ve sindirim sistemi sağlığını destekleyen Niasin, mutluluk hormonu olarak bilinen ‘serotonin’ üretimi için gerekli, aynı zamanda güçlü bağışıklık sistemi sağlayan Piridoksin ve deri hücrelerinin sağlıklı oluşumu için stres ve yaşlanmayla savaşan, hücrelerde enerji üretimine yardımcı olan Biotin alımı çok önemlidir.

Riboflavinden zengin besinler; süt, karaciğer, böbrek, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, balık, yumurta, yoğurt ve fasulyedir.

Niasinden zengin besinler; balık, yağsız et, kepekli un ürünleri, karaciğer, buğday tohumu, yumurta, kavrulmuş yer fıstığı, kümes hayvanlarının beyaz eti, avokado, hurma, incir ve kuru eriktir.

Piridoksinden zengin besinler; muz, patates, nohut, kavun,balık, tavuk, ıspanak, brokoli, domates, kırmızı et ve yer fıstığıdır.

Biotinden zengin besinler; yumurta sarısı, karnabahar, peynir ve yer fıstığıdır.
Omega yağ asitleri, vücutta oluşan çeşitli inflamasyona karşı etkilidir. Omega 3; vücudun enerji üretimine katkıda bulunur. Yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırır. Cildin tahriş olma durumunda, omega 6 içeren bitkisel yağlar yardımcı olur. Aynı zamanda omega 6 yağ asitlerinden zengin bir diyet uygulamak kuru ve kaşınan cildi yatıştırıp nemlenmesini sağlar.

Serbest radikal temizleyicilerden Glutatyon ve Koenzim Q10 de yaşlanma karşıtı olarak kullanılmaktadır. Vücut dokularını onarır, derinin soluk rengini düzenler ve yaşlanmaya bağlı lekeleri hafifletir.
Glutatyondan zengin besinler; kuşkonmaz, karpuz, greyfurttur.

Koenzim Q10’den zengin besinler; esmer pirinç, yumurta, somon, yağlı tohumlar, kuru baklagillerdir.

Alpha lipoic Acid, C ve E vitamininden çok daha etkili olan antioksidan bir bileşimdir. Cildin yaşlanmasını önlemede büyük rol alır.

Alpha lipoic Acid den zengin besinler; kırmızı et, mayalı tahıl ürünleridir.

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için yapılacak en güzel davranış; antioksidanlardan zengin ve doğal bir beslenmeyi seçip, bol taze sebze ve meyve, tam tahıllı ekmek ve diğer tahıllı ürünler, sağlıklı yağ asitleri tüketmek ve su içmeyi de unutmamak gerekiyor.
(Bu yazi Diyetisyen Gamze Şanlı dan alintidir)
 
 
 

3 yorum:

  1. Nil, bilirmisin sürekli arastiran ve ögrendiklerini hep not alan biri olarak evde kitaplarin arasinda,defterlerin icinde,vs... Birsey aradigim zaman hep bu yazilar cikar önüme ; yukardaki bilgiler,vitaminler,yararlari,hangi meyvelerde....

    Artik direkt bu sayfaya bakmam yetecek :))) sagol canim,eline saglik.

    Elmani kabugunu , özellikle cocuklarin yemesinin gerektigini okumustum bir yerde.

    Kabogundaki bir madde büyüme hormonlarini postif etkiliyormus.

    Dikkat edilmesi gereken,elmanin organik olup iyice yikanmasi.

    Aksi takdirde kabuklarin üstünde ilaclar oluyor,bozulmasini geciktirici,zirai ilaclar.Bunlarda öyle cabuk yikamayla cikmiyor.

    Sevgiler canim.

    YanıtlaSil
  2. Nil çok güzel bir kaynak olmuş. Ben de hiç aklımda tutamam, hangi vitamin nerededir bir kaynak ararım. Şulenin de dediği gibi artık başvuru kaynağım belli oldu:)) Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Nil'im keyifle okudum canım. Sağol...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için değerli.
Teşekkür ederiz :)